Intra in cont      Nou

Conecteaza-te la contul tau:

  Intra rapid cu Facebook   Intra rapid cu Google   Intra rapid cu Hotmail
SAU
Tutoriale IT Instalare si depanare Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala
Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala 5.0 out of 5 based on 2 votes.
( 2 Votes )

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Acest tutorial are rolul de a prezenta fiecare pas necesar pentru a utiliza serviciile programului gratuit Oracle VM VirtualBox in vederea configurarii si crearii unei masini virtuale, avand ca sistem principal de operare Windows. Oracle VM VirtualBox este necesar utilizatorilor ce doresc sa lanseze una sau mai multe masini virtuale pe calculatorul personal. Masinile virtuale permit instalarea diferitelor sisteme de operare ce pot fi accesate direct dintr-o fereastra a sistemului de operare instalat si utilizat in mod normal. Pentru realizarea acestui articol vom folosi un calculator cu sistemul  de operare Windows 8 Release Preview si ultima versiune a programului gratuit Oracle VM VirtualBox, ce poate fi descarcat si instalat urmand acest link: Download Oracle VM VirtualBox pentru Windows.

Oracle VM VirtualBox reprezinta unul dintre cele mai cunoscute programe creatoare de masini virtuale, dedicate sistemelor de operare Windows. Programul gratuit VirtualBox este capabil sa genereze masini virtuale ale celor mai cunoscute sisteme de operare, cum ar fi Windows, Linux, Solaris, Mac OS X, BSD, dar si Android. De mentionat este faptul ca sistemele de operare din cadrul masinilor virtuale generate de VirtualBox sunt complet functionale, avand suport USB si conexiune la Internet. De asemenea, cel mai important proces din cadrul generararii unei masini virtuale il reprezinta instalarea propriu-zisa a sistemului de operare dorit prin interfata programului VirtualBox, acest proces necesitand o imagine (.iso) a sistemului de operare sau CD/DVD-ul acestuia. Interfata VirtualBox este sugestiva si din ce in ce mai prietenoasa cu toate tipurile de utilizatori, inregistrand un mare plus din acest punct de vedere.

Concret, acest tutorial ne invata cum sa utilizam serviciile programului gratuit VirtualBox pentru a crea o masina virtuala cu sistemul de operare dorit, direct din cadrul sistemului de operare principal Windows. Nu este necesar decat sa citesti cu atentie pasii urmatori:

Atentie: Inainte de a demara procesul de creare a masinii virtuale, asigura-te ca indeplinesti cerintele minime necesare, urmand acest link: Cerinte minime necesare pentru a rula o masina virtuala cu ajutorul programului VirtualBox.
Nota: Citeste si tutorialul de descarcare si instalare al programului greatuit Oracle VM VirtualBox, printr-un click pe acest link: Oracle VM VirtualBox - descarcare si instalare.

Pasul 1. Acceseaza programul gratuit VirtualBox, instalat in calculatorul tau cu sistem de operare Windows si actioneaza butonul New pentru a porni procesul de creare a unei masini virtuale:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 2. Introdu numele masinii virtuale, tipul acesteia si versiunea sistemului de operare pe care-l vei instala, dupa care click pe butonul Next:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 3. Selecteaza cantitatea de memorie RAM pe care doresti sa o aloci masinii virtuale, dupa care apasa butonul Next:

Nota: Cantitatea minima recomandata de memorie RAM alocata este de 512MB, insa in cazul unei masini virtuale ce ruleaza sisteme de operare precum Windows Vista, Windows 7 sau Windows 8, cantitatea recomandata pentru obtinerea celor mai bune rezultate creste semnificativ catre 1,5GB - 2GB.

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 4. Alege optiunea Create a virtual hard drive now pentru a crea un nou hard-disk virtual pe care Oracle VM VirtualBox sa instaleze sistemul de operare dorit. Continua prin actionarea butonului Create:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 5. Click pe butonul Next pentru a avansa:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 6. Selecteaza optiunea Dynamically allocated in vederea crearii unui hard-disk virtual cu capacitate dinamica, pentru a nu ocupa inutil spatiul de pe hard-disk-ul fizic, apoi apasa butonul Next:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 7. Selecteaza limita maxima a hard-disk-ului virtual pe care VirtualBox il va utiliza pentru a instala masina virtuala (ex. 25GB). De asemenea, programul gratuit de creare a masini virtuale VirtualBox ofera posibilitatea de a schimba denumirea si locatia hard-disk-ului virtual. Dupa configurarea acestor aspecte, apasa butonul Create pentru a porni procesul de generare al hard-disk-ului virtual:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 8. In acest moment, baza masinii virtuale a fost configurata. Urmeaza setarea sursei de pe care Oracle VM VirtualBox va instala sistemul de operare dorit. Click pe Storage, asa cum se poate observa in imaginea de mai jos:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 9. Apasa valoarea Empty a controller-ului IDE, dupa care actioneaza butonul Set up the virtual CD/DVD drive, asa cum se observa in imaginea de mai jos:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 10. Pentru exemplu, avem pregatit un DVD cu sistemul de operare Windows 7. Pentru a seta DVD-ul ca sursa de instalare, vom apasa pe Host Drive 'H:':

Nota: In cazul in care sistemul de operare pe care doresti sa-l instalezi in cadrul unei masini virtuale este stocat in suport virtual (imagine .iso) si nu pe CD/DVD, actioneaza butonul Choose a virtual CD/DVD disk file si selecteaza imaginea iso.

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 11. Apasa butonul Ok pentru a salva modificarile aduse:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 12. Porneste pentru prima data masina virtuala prin actionarea butonului Start:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 13. Programul gratuit Oracle VM VirtualBox iti va aduce la cunostiinta de fiecare data cand vei porni o masina virtuala diferite informatii cu privire la modul de utilizare al unor functii ale programului. Dupa ce ai luat la cunostiinta, continua prin apasarea butonului Ok. Pentru a dezactiva aparitia mesajului de fiecare data cand repornesti masina virtuala, bifeaza optiunea Do not show this message again:

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Pasul 14. Odata cu prima pornire a masinii virtuale generate cu ajutorul programului VirtualBox, procesul de instalare al sistemului de operare selectat va porni automat. Dupa instalare, masina virtuala va fi complet functionala:

Atentie: In cazul in care nu cunosti pasii instalarii unui sistem de operare Windows, citeste aceste articole: Instalare Windows XP si Instalare Windows 7.

Oracle VM VirtualBox - creare masina virtuala

Acestia au fost toti pasii necesari configurarii si crearii unei masini virtuale cu ajutorul programului gratuit Oracle VM VirtualBox, avand ca sistem principal de operare Windows. Acum poti crea rapid si simplu masinile virtuale dorite prin intermediul VirtualBox.

Nota: Acest tutorial a fost creat cu ajutorul Windows 8 Release Preview si Oracle VM VirtualBox 4.2.2. In cazul in care folosesti un alt sistem de operare si/sau alta versiune a programului VirtualBox, anumiti pasi pot sa difere intr-o oarecare masura. Cu toate acestea, pasii raman valabili in orice circumstanta.

La acest articol nu se (mai) comenteaza.

Tutoriale noi si populare: