In acest exemplu vom crea un formular si un chestionar cu autorul servicului gratuit Google Drive, le vom trimite pe mail, le vom introduce pe un site/blog si vom verifica rezultatele primite. Exemplul a fost creat folosind un calculator cu sistem de operare Windows, insa este aplicabil si altor sisteme.
Google Drive este o un serviciu complex pentru crearea, stocarea si trimiterea documentelor pe mail. Cu ajutorul sau poti crea documente online (tip text, prezentare, foaie de calcul, newsletter etc), dar si formulare si chesitonare. Aplicatia Google Drive este disponibila pentru PC/Mac, Chrome OS, iphone/iPad, dar si pentru dispozitivele care folosesc sistemul de operareAndroid.
Google Drive se conecteaza automat si la contul de utilizator Google Docs, dar si la un set de editoare de text si aplicatii de distribuire a fisierelor. De asemenea, are implementate aplicatii pentru crearea unor formulare si chesitonare online, pe care le voi testa in acest articol.
Pentru a crea, trimite, implementa pe un site sau blog si verifica formulare si chesitonare online, este necesar sa urmezi o serie de pasi destul de simpli. Iata care sunt acestia:
Pasul 1. Intra in contul tau Google Docs/Drive/Gmail https://drive.google.com/start#home folosind browserul Google Chrome (in exemplul de aici) si acceseaza meniul Creati din Google Drive. Alege apoi submeniul Formular:
Pasul 2. Mai intai voi exemplifica modul de creare a unui Formular de contact. Se va deschide meniul pentru crearea unui nou formular. Alege un titlu pentru formularul tau, apoi tasteaza o intrebare si apoi alege tipul intrebarii. In cazul de aici va fi intrebare Text:
Pasul 3. Odata ce ai introdus datele necesare pentru prima intrebare, bifeaza caseta "Doresc ca aceasta intrebare sa fie obligatorie", mai ales ca este vorba despre campul de nume, in cazul de fata. Apasa butonul Terminat pentru a finaliza:
Pasul 4. Pentru a adauga o noua intrebare sau un nuo camp in formularul de contact, apasa butonul Adaugati element si apoi alege Textul paragrafului (daca vrei sa fie mai mult spatiu pentru scris) sau doar Text daca este vorba de o singura linie:
Pasul 5. Introdu un nume pentru noul camp si alege Textul paragrafului la Tipul de intrebare. Apasa apoi butonul Terminat si bifeaza caseta "Doresc ca aceasta intrebare sa fie obligatorie" daca doresti acest lucru:
Pasul 6. In cazul in care vrei sa modifici ceva legat de un intrebare sau un camp din formular, apasa butonul Editare afisat in coltul din dreapta al campului respectiv:
Pasul 7. Pentru a trimite formularul pe mail, dupa ce ai creat toate campurile necesare, apasa butonul Trimiteti acest formular pe mail. Pe ecranul calculatorului tau se va deschide o noua fereastra, undre este necesar sa intorduci adresa de mail a destinarului (poti introduce mai multe adrese, apasand tasta Enter dupa fiecare dintre acestea). Dupa ce ai notat toate adresele la care vrei sa trimiti formularul, apasa butonul Trimiteti:
Pasul 8. In cazul in care vrei sa introduci acest formular pe un blog sau site, alege meniul Mai multe optiuni si alege Incorporati. Se va deschide o noua caseta, undei vei gasi un cod pe care trebuie sa il introduci pe site sau blog in pagina in care vrei sa apara formularul creat cu Goolge Drive:
Pasul 9. Iata un exemplu de implementare a codului pe un blog/site:
Pasul 10. In cazul in care vrei ca formularul tau de contact sa aiba o alta tema decat cea standard, predefinita de Google drive, alege meniul Tema:
Pasul 11. Se va deschide o fereastra cu mai multe teme Google drive pentru formulare. Alege una dintre ele. Vei observa cum va aparea formularul tau cu aceasta tema. Apasa butonul Aplica daca vrei ca formularul tau sa arate in acest fel si apoi trimite-l pe mail sau implementeaza-l pe site/blog urmand instructiunile de la pasul 8:
Pasul 12. In cazul in care vrei sa creezi de pe calculatorul tau un chestionar folosind serviciul gratuit Google Drive, alege din nou meniul Creati>Formular. Noteaza un nume pentru formularul tau – In cazul de aici Chestionar carti - si scrie prima intrebare. Voi folosi pentru prima intrebare tipul Casete de selectare pentru ca intrebarea se refera la tipul respondentului. Alege apoi cele doua genuri si apasa butonul Terminat. Pentru acest chestionar voi bifa la fiecare intrebare caseta "Doresc ca aceasta intrebare sa fie obligatorie":
Pasul 13. In continuare voi alege o intrebare cu raspunsuri multiple. De exemplu "De unde cumparati cartile", cu mai multe variante de raspuns: Librarie fizica, magazin online etc. Dupa ce ai notat toate campurile dorite, apasa butonul Terminat:
Pasul 14. In acest pas, am ales o intrebare de tipul Alegeti dintr-o lista. De exemplu: Ce editura preferati la alegerea cartilor. Aici, cei care vor raspunde au la dispozitie o lista cu cateva edituri. Dupa ce ai terminat introducerea variantelor din lista, apasa butonul Terminat:
Pasul 15. Google Drive pune la dispozitia utilizatorilor si posibilitatea de a introduce in chestionarul online si intrebari de tip scala. De exemplu, la intrebarea "Cum evaluati prezenta online romaneasca pe domeniul de carte", respondentii pot alege un raspuns dintr-o scala de la 1 la 5, unde 1 este foarte slaba, iar 5 este foarte buna. Dupa ce ai terminat introducerea variantelor din lista, apasa butonul Terminat:
Pasul 16. Am ales pentru chestionar si o alta tema decat cea predefinita, urmand indicatiile de la pasul 11. Iata cum va aparea chestionarul creat la pasii anteriori:
Pasul 17. Pentru a trimite chestionarul online pe mail, alege meniul Trimiteti acest formular pe mail si apasa butonul Trimiteti, la fel ca la pasul 7:
Pasul 18. In momentul in care vrei sa verifici raspunsurile primite de la cei carora le-ai trimis chestionarul, alege din meniul Google Drive sectiunea Vedeti raspunsurile si apoi Rezumat sau Foaie de calcul (raspunsurile in format asemenator cu un document Excel). In exemplul de aici am ales Rezumat pentru ca datele vor fi afisate organizat pe grupe, cu procente si alte statisitici:
Pasul 19. Iata cum apar rezultatele chestionarului primite de la respondenti. Ele sunt grupate pe intrebari, cu grafice si statisitici procentuale. Rezultatele sunt colorate pe fiecare intrebare si raspuns, astfel incat urmarirea si cuantificarea acestora este foarte usor de facut:
Acestia au fost pasii necesari crearii unui formaular si chestionar online. Google Drive este foarte util deci atunci cand este vorba de crearea si trimiterea formularelor si chestionarelor pe mail sau implementarii lor pe siteuri si bloguri si usureaza semnificativ munca atunci cand vine vorba de realizarea unor statisitici privitoare la rezultalele chestionarelor online. Mult succes!
© Copyright 2005 - 2017 Ultra Networks s.r.l.
Comentarii
Ideea e urmatoarea:
Vreau sa il fac public,sa poata fi accesat si de cei care nu au cont pe Google, dar sa nu poata edita ei documentul?
Multumesc :)
Pentru a publica documentul astfel incat sa fie accesibil public apasa butonul "Permiteti accesul" din partea superioara a ecranului de editare a documentului, apoi acceseaza link-ul "Avansat" din partea inferioara a ferestrei, apoi la "Cine are acces" apasa "Modificati" si in fereastra urmatoare bifeaza optiunea "Activata - public pe web". Apasa Salvati si gata, documentul este public!
Mi-ar placea sa-mi spui daca ai reusit, sau sa-mi zici unde te-ai blocat daca nu :-)