Intra in cont      Nou

Conecteaza-te la contul tau:

  Intra rapid cu Facebook   Intra rapid cu Google   Intra rapid cu Hotmail
SAU
Tutoriale IT Internet, mesaje, email Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

In acest tutorial voi exemplifica o serie de trucuri si scurtaturi pentru optimizarea browserului gratuit Mozilla Firefox. Exemplul este creat cu ajutorul unui calculator care foloseste sistemul de operare Windows, insa este aplicabil in aceleasi conditii si altor sisteme de operare.

Mozilla Firefox este printre cele mai folosite browsere web si se bucura de aprecierea a milioane de utilizatori din intreaga lume. Navigatorul este oferit gratuit si a ajuns in prezent la versiunea 15.0.1.

Combinand designul cu functionalitatea, Mozilla Firefox reuseste sa ofere utilizatorilor o navigare rapida si eficienta pe paginile de internet, iar faptul ca este foarte personalizabil reprezinta pentru multi un avantaj major. Nu sunt de neglijat nici caracteristicile speciale privind securitatea si intimitatea celor care navigheaza, Mozilla Firefox avand atat servicii implementate direct in nrowser, cat si posibilitatea de adauga o multitudine de extensii care sa ofere un plus de siguranta sau eficacitate in cautari.

Atentie: Pentru a putea urma acest exemplu, este necesar sa ai instalat browserul Mozilla Firefox. Daca nu ai instalat acest browser, poti descarca si instala ultima versiune, in limba romana, de aici: http://www.mozilla.org/ro/firefox/new/

Pentru a optimiza navigarea cu browserul gratuit Mozilla Firefox, este necesar sa urmezi o serie de pasi simpli. De asemenea, in exemplul de mai jos, voi ilustra si folosirea catorva scurtaturi care faciliteaza navigarea cu Mozilla. Sa incepem:

Pasul 1. Deschide o pagina de internet folosind browserul Mozilla Firefox. Deschide apoi meniul View>Toolbars> Customize:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 2. Pe ecranul calculatorului tau va fi afisata o pagina cu lista optiunilor disponibile in Firefox. Alege din submeniul Show> Icons si acolo bifeaza optiunea Use Small Iconis, adica folosirea iconitelor mici pentru a economisi spatiu pe ecran. Daca vrei sa adaugi iconite in bara de instumente Mozilla Firefox, poti face acest lucru tot de aici, folosind butonul Add new. Dupa ce ai finalizat aceste operatiuni, apasa butonul Done:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 3. Daca ai probleme in a citi un text de pe o anumita pagina deschisa cu Mozilla Firefox, poti mari sau miscora marimea fontului paginii prin apsarea combinatiilor de taste CTRL+ sau CTRL-. Pentru a reveni la masimea initiala a textelor, apasa combinatia CTRL+9:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 4. In cazul in care vrei sa maresti pe tot ecranul fereastra principala in care navighezi, apasa tasta F11 de pe tastatura. Pentru a reveni la dimensiunea initiala, apasa din nou F11:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 5. Pentru a optimiza lucrul cu anumite adrese sau siteuri pe care navighezi foarte des si pe care le ai deja la Bookmarks Bar (semne de carte) – poti aduga noi siteuri apsand combinatia CTRL+D, poti aduga o scurtatura pentru a intra mai rapid e acea pagina. Mai intai este necesar sa alegi meniul Bookmarks/Semne de carte si apoi submeniul Properties/Proprietati din Mozilla Firefox:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 6. Pe ecranul calculatorului tau se va deschide o noua fereastra, pe care va aparea meniul de proprietati al semnelor de carte. Aici poti alege o combinatie de taste intuitiva pentru a intra mai rapid e site-ul respectiv. Apasa butonul Save la finalul operatiunii:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 7. Pentru a afisa toate semnele de carte disponibile si pe categorii, apasa combinatia de taste CTRL+Shift+B. Tot din acest meniu iti poti ordona semnele de carte:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 8. Pentru a vedea istoricul paginilor accesate de pe calculatorul tau, apasa combinatia de taste CTRL+Shift+H.:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 9. In cazul in care vrei sa stergi o anumita parte din istoric, si chiar este indicat sa faci acest lucru periodic, acceseaza meniul Organize/Organizeaza si apoi optiunea Delete/Del din Mozilla Firefox:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 10. Pe ecranul calculatorului tau va aparea o noua fereastra, in care esti intrebat care este intervalul de timp din care vrei sa stergi istoricul. Dupa ce ai ales, apasa butonul Clear Now/Curata acum. Pentru a curata rapid istoricul, apasa combinatia de taste Ctrl+Shift+Delete:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 11. Daca vrei sa deschizi rapid o pagina noua, in acceasi fereastra, foloseste combinatia CTRL+T. Daca vrei sa deschizi o noua pagina intr-o fereastra noua, apasa CTRL+N:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 12. Pentru a crea un grup pentru o anumita categorie de pagini in Mozilla Firefox si pentru a accesa rapid apoi una dintre acestea, foloseste combiatia de taste: CTRL+Shift+E. Vei vedea ca pe ecranul calculatorului va aparea un mic grup de pagini, din care o poti alege rapid pe cea care te intereseaza:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 13. In cazul in care vrei sa schimbi clientul de mail pe care Mozilla Firefox il deschide predefinit, acceseaza meniul Tools si apoi Options:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Pasul 14. Vei vedea ca Mozilla Firefox are o paleta larga de optiuni. Alege meniul Applications si apoi cauta in lista cuvantul "mailto". In dreapta acestuia vei gasi un camp cu alte cateva optiuni, de unde poti alege clientul de mail. In cazul de aici am ales Use Gmail/Foloseste Gmail, dar poti introduce in orice moment un nou client de mail pe care Mozilla sa il deschida in mod predefinit:

Trucuri si scurtaturi pentru optimizare Firefox

Acestea au fost cateva de exemple de folosire a unor scurtaturi pentru Mozillia Firefox, dar si cateva idei pentru a optimiza lucrul cu acest borwser. Exploreaza si tu optiunile puse de la dispoztie gratuit de acest navigator si personalizeaza-ti experienta Firefox!

Nota: Acest exemplu a fost creat cu ajutorul unui calculator care foloseste sistemul de opearre Windows XP si browserul Mozilla Firefox. Daca utilizezi un alt sistem de operare si/sau browser, anumiti pasi pot sa difere intr-o anumita masura, insa raman valabili in orice circumstanta.

La acest articol nu se (mai) comenteaza.

Tutoriale noi si populare: