Acest tutorial are rolul de a prezenta fiecare pas al procesului de defragmentare al hard-disk-ului din calculatorul personal, prin intermediul programului gratuit Defraggler. Defragmentarea hard-disk-urilor este recomandata periodic, deoarece poate rezolva multe dintre problemele des intalnite, cum ar fi lipsa spatiului pe disk sau performantele scazute ale calculatorului. Pentru realizarea acestui articol vom folosi un calculator cu sistemul de operare Windows 8 Release Preview si ultima versiune a programului gratuit Defraggler, ce poate fi descarcata urmand acest link: Download program gratuit defragmentare Defraggler.
Defraggler reprezinta un program gratuit, dedicat utilizatorilor ce vor sa inlocuiasca utilitarul de defragmentare din cadrul sistemului de operare Windows cu o varianta imbunatatita si mult mai complexa. Defraggler se remarca in primul rand prin faptul ca este singurul program capabil sa defragmenteze doar anumite directoare sau fisiere, precum si prin rapiditate, usurinta in utilizare si modul sigur de lucru, acesta operand in exact acelasi mod ca si utilitarul de defragmentare din cadrul sistemului de operare Windows. De asemenea, programul gratuit Defraggler ofera cateva tab-uri foarte interesante: Drive - statusul partitiei selectate; File list - lista cu fisiere stocate pe partitia selectata; Search - functia de cautare a unui fisier sau director pe partitia selectata; Drive map - reprezentare vizuala a modului cum este stocata informatia; Health - diagnosticare a starii hard-disk-ului.
Mai exact, acest tutorial ne va invata cum sa defragmentam o partitie cu ajutorul programului gratuit Defraggler si cum sa programam o defragmentare automata, periodica. Citeste cu atentie pasii urmatori:
Pasul 1. Acceseaza programul gratuit Defraggler, instalat in calculatorul tau cu sistem de operare Windows. Selecteaza din lista partitia pe care doresti sa o defragmentezi. Optional, poti apasa tab-ul Health pentru o scurta diagnosticare a starii hard-disk-ului. Diagnosticarea programului Defraggler include indicele starii generale (ex. GOOD), temperatura de functionare, cat si date tehnice, alaturi de numarul de ore de functionare, numarul de porniri/opriri etc.:
Pasul 2. Tot optional, poti analiza inainte de defragmentare starea partitiei. Apasa tab-ul Drive, apoi click pe butonul Analyze, pentru a porni procesul de analiza a modul in care informatia este stocata pe hard-disk. Dupa finalizarea procesului rapid de analiza, datele acumulate vor fi afisate in tab-ului Drive, in cadrul sectiunii Status:
Pasul 3. Urmeaza demararea procesului de defragmentare a partitiei prin intermediul programului gratuit Defraggler. Apasa sageata butonului Defrag si alege cu un click, in functie de preferinte, modul de defragmentare complet (Defrag) sau modul de defragmentare rapida (Quick Defrag):
Pasul 4. Inaintea pornirii procesului de defragmentare, Defraggler iti va oferi posibilitatea de a indeparta fisierele din cosul de gunoi, pentru a elibera cat mai mult spatiu pe hard-disk. Apasa Yes si procesul de defragmentare al partitiei va porni:
Pasul 5. Asteapta ca defragmentarea sa se incheie cu succes. Dupa finalizarea procesului de defragmentare, programul gratuit Defraggler va afisa mesajul Defrag Complete in cadrul sectiunii Status a tab-ului Drive, alaturi de alte informatii ale defragmentarii. Urmeaza programarea unei defragmentari automate, periodice, prin intermediul Defraggler. Click pe butonul Settings, aflat in bara superioara a programului, apoi actioneaza butonul Schedule:
Pasul 6. Din cadrul acestui meniu poti programa defragmentarea automata a hard-disk-ului tau cu ajutorul programului Defraggler, ori de cate ori doresti. Dupa introducerea setarilor dorite, click pe butonul Ok pentru a salva programarea:
Acestia au fosti pasii necesari defragmentarii unei partitii si programarii defragmentarii automate, periodice, a hard-disk-urilor cu ajutorul programului gratuit Defraggler, instalat in calculatorul personal.
© Copyright 2005 - 2017 Ultra Networks s.r.l.