Intra in cont      Nou

Conecteaza-te la contul tau:

  Intra rapid cu Facebook   Intra rapid cu Google   Intra rapid cu Hotmail
SAU
Tutoriale IT Optimizare, modificare Cum sa-ti programezi oprirea automata a calculatorului
Cum sa-ti programezi oprirea automata a calculatorului 5.0 out of 5 based on 3 votes.
( 3 Votes )

Cum sa-ti programezi oprirea automata a calculatorului

Acest tutorial are rolul de a ilustra fiecare pas necesar in vederea programarii inchiderii automate a calculatorului tau cu sistem de operare Windows, dupa o anumita perioada de timp dorita. Programarea opririi automate este o functie implementata in sistemele de operare WIndows XP, Windows Vista, Windows 7 si Windows 8 ce poate fi utilizata foarte simplu si rapid, cu doar cateva comenzi. Pentru realizarea acestui articol vom folosi un PC bazat pe sistemul de operare Windows 8.

Programarea opririi automate a calculatorului cu sistem de operare Windows reprezinta o functie simpla ce se poate dovedi a fi foarte utila, in multe cazuri. Situatiile cand inchiderea programata a calculatorului este utila sunt multe, de la serile cand uiti calculatorul pornit, pana la zilele cand pleci de acasa si lasi calculatorul sa indeplineasca o anumita sarcina ce va fi finalizata cu mult inainte sa ajungi acasa. Ei bine, afla ca exista o rezolvare foarte simpla si la indemana oricui. Programarea opririi automate a calculatorului tau cu sistem de operare Windows nu necesita softuri suplimentare, ci doar cateva comenzi cu grad de dificultate foarte scazut.

Concret, acest tutorial ne invata cum sa ne programam inchiderea calculatorului cu sistem de operare Windows, in functie de preferintele si nevoile fiecaruia. Citeste cu atentie pasii urmatori:

Nota: Acest tutorial explica configurarea opririi automate a calculatorelor bazate pe sistemele de operare Windows Vista, 7, 8 si XP.

Pasul 1. Pentru a programa oprirea automata dupa un anumit timp in sistemele de operare Windows Vista, Windows 7 si Windows 8, apasa combinatia de butoane WIN + R si introdu, de exemplu, comanda shutdown /s /t 1800, unde /s inseamna shut down (inchidere), /t inseamna time (timp), iar 1800 simbolizeaza secundele pana la oprirea automata a sistemului tau. Dupa introducerea comenzii, actioneaza butonul Ok pentru a continua:

Atentie: Utilizarea comenzilor de programare a inchiderii automate a calculatoarelor cu sisteme de operare Windows XP, Vista, 7 si 8 necesita drepturi de administrator.
Atentie: Programarea inchiderii automate a sistemului de operare Windows VIsta este limitata la o perioada maxima de 600 de secunde.

Cum sa-ti programezi oprirea automata a calculatorului

Pasul 2. In acest moment, oprirea automata a calculatorului tau cu sistem de operare Windows a fost programata, iar in coltul din dreapta-jos al ecranului va aparea un mesaj de instiintare cu privire la timpul introdus si ora exacta la care oprirea va avea loc:

Cum sa-ti programezi oprirea automata a calculatorului

Pasul 3. De asemenea, orice programare de inchidere automata a calculatorului tau poate fi foarte rapid si simplu revocata, in cazul in care te razgandesti. Apasa la fel ca la pasul 1 combinatia de butoane WIN + R si introdu comanda shutdown /a pentru a anula programarea:

 Cum sa-ti programezi oprirea automata a calculatorului

Pasul 4. In acest moment, programarea inchiderii calculatorului tau dupa o anumita perioada de timp a fost anulata, iar mesajul de instiintare va aparea in coltul din dreapta-jos al ecranului tau:

Cum sa-ti programezi oprirea automata a calculatorului 

Pasul 5. Asa cum am mentionat anterior, functia de programare a inchiderii calculatorului dupa o anumita perioada de timp este valabila si in sistemul de operare Windows XP, insa pentru acesta pasii programarii sunt putini diferiti. Apasa combinatia de butoane WIN + R, introdu comanda cmd si avanseaza actionand butonul Ok:

Cum sa-ti programezi oprirea automata a calculatorului

Pasul 6. In Command Prompt introdu comenzile evidentiate in imaginea de mai jos, pentru programare si anulare, folosind aceleasi valori ca la exemplul pentru Windows Vista, Windows 7 si Windows 8: shutdown -s -t 1800 - comanda de programare inchidere peste 30 de minute si shutdown -a - comanda de anulare a programarii de inchidere:

Nota: Limita de 1800 de secunde pana la inchidere este folosita doar ca exemplu, perioada de timp suportata fiind mult mai mare.

Cum sa-ti programezi oprirea automata a calculatorului

Aceasta a fost prezentarea configurarii functiei de oprire automata a calculatorelor bazate pe sistemele de operare Windows Vista, 7, 8 si XP. Acum poti programa cu minim de efort si foarte rapid inchiderea calculatorului tau dupa o perioada de timp dorita, evitand astfel serile cand uiti calculatorul pornit sau zilele cand pleci de acasa si lasi calculatorul sa indeplineasca o anumita sarcina ce va fi finalizata cu mult inainte sa ajungi acasa.

Nota: Acest tutorial a fost creat cu ajutorul Windows 8. In cazul in care folosesti un alt sistem de operare, anumiti pasi pot sa difere intr-o oarecare masura. Cu toate acestea, pasii raman valabili in orice circumstanta.

La acest articol nu se (mai) comenteaza.

Comentarii  

 
# udrea.remus 05-01-2015 21:27
Foarte intersant si simpu. Multumesc!
 
Tutoriale noi si populare: