Intra in cont      Nou

Conecteaza-te la contul tau:

  Intra rapid cu Facebook   Intra rapid cu Google   Intra rapid cu Hotmail
SAU
Tutoriale IT Retele, comunicatii Ascunde si securizeaza reteaua wireless de acasa

Ascunderea retelelor wireless poate fi una dintre cele mai simple metode de a asigura un grad mai ridicat de securitate pe routere.

In acest fel se impiedica accesul la retea al persoanelor straine si ingreunarea benzii de catre acestia.

Pentru a realiza acest lucru este nevoie sa ne conectam la routerul wireless si sa realizam o simpla configurare din interfata grafica a acestuia. Urmareste pasii de mai jos pentru a realiza simplu acesta configurare:

1. Majoritatea echipamentelor, care isi pastreaza configurarea din fabrica (cu toate ca nu este recomandata) vor avea ca si adresa de administrare IPul 192.168.1.1.

2. Daca nu iti stii IPul de pe care poti accesa routerul atunci intra in CMD, Command Prompt ( START-> Search-> CMD-> Enter) tasteaza ipconfig si descopera:

verificare adresare ip

3. Cauta informatiile referitoare la reteaua Wireless LAN. Aici vei gasi atat IPul pe care routerul ti-l inchiriaza printr-un proces de DHCP cat si Default Gatewayul (care este defapt adresa IP pe care routerul o are pe LANul tau si poarta spre Internet). Aceste date vor arata cam asa: 

adresare ip verificare cmd

4. Utilizeaza IPul de gateway pentru a intra pe routerul wireless folosind un browser de web. 

Nota:Pentru unele browsere, precum IE, vei fi nevoit sa tastezi http:// inainte de adresa IP.

cum sa accesezi un router wireless

5. In functie de routerul pe care folosesti, meniul va semana mai mult sau mai putin cu al meu. Eu am folosit pentru acest tutorial un router wireless Linksys de la CISCO. Orice model de echipament ai avea, cauta in interfata acestuia meniul Wireless. 

setare ssid retea wireless

6. De aici important este sa dezactivezi SSIDul (Service Set Identifier). Doar asa reateaua wireless creata de tine nu va putea fi vazuta de ceilalti. Pentru a aplica noua setare, salveaza modificarea si accepta rebotarea echipamentului. In felul acesta reteaua ta wireless nu va mai fi descoperita si nu va aparea in lista de retele a oricarui alt utilizator aflat in aceeasi arie.

Important:Numele retelei este necesar cand vei dori sa te conectezi la wireless, asa ca este important sa il retii.

7.Din bara de start poti veda daca reteaua wireless este vizibila.

8.Daca ai configurat si ai salvat modificarile, numele retelei tale nu va aparea in lista de retele wireless active.

verificare lista retele wireless

Bineinteles ca pentru utilizatorii din LAN-ul tau poti facilita conectarea la reteaua wireless chiar daca aceasta nu este vizibila. Acestia o vor accesa utilizand numele retelei (Network Name SSID) pe care l-ai introdus in pasul de modificare a configurarii routerului.

9. Pentru a crea o noua conexiune foloseste scurtatura din bara de start, de langa ceas. Selecteaza Open Network and Sharing Center:

accesare network and sharing center

10. Se va deschide fereastra Network and Sharing Center din Control Panel. Aici poti crea o noua conexiune pentru Internet sau te poti conecta la o retea existent. Pentru a te conecta la reteaua ascunta wireless, create de router, alege a doua optiune: Connect to a network.

creare conexiune noua wireless

11. In fereastra nou aparuta, alege a treia optiune: Manually connect to a wireless network:

conectare la retea wireless

12. In casuta Network Name important este sa scrii numele retelei (cel care a fost trecut in casuta Network Name- SSID):

congifurare pentru conectarea la reteaua wireless invizibila

Folosind acest tutorial vei limita numarul persoanelor care se pot conecta lla Internet folosind reteaua ta wireless. Nu uita insa ca, pentru o retea sigura, ascunderea conexiunii wireless de ochii curiosilor este suficienta doar daca este folosita cu o parola puternica si cu un algoritm bun de criptare. Foloseste si casutele Encryption type si Security Key pentru o buna securitate a retelei.

La acest articol nu se (mai) comenteaza.

Tutoriale noi si populare: