Intra in cont      Nou

Conecteaza-te la contul tau:

  Intra rapid cu Facebook   Intra rapid cu Google   Intra rapid cu Hotmail
SAU
Tutoriale IT Retele, comunicatii Imbunatateste viteza Internetului tau modificand DNS-ul

Pentru accesarea oricarui website, utilizatorul foloseste adresele URL a acestuia, sau, mai precis, numele domeniului (exemplu ultranetworks.ro). Insa calculatorul nu poate accesa un server web utilizand doar numele domeniului (adresa URL), ci trebuie sa foloseasca adresa IP a acestuia. Translatarea adreselor URL in adrese IP este transparenta pentru utilizator si se face pe baza protocolului DNS (Domain Name Servers).

Astfel, atunci cand introduci intr-un browser de Internet adresa ultranetworks.ro PC-ul va trimite o cerere catre un server DNS pentru a obtine adresa IP. Serverul DNS translateaza numele si raspunde calculatorului cu adresa IP corespunzatoare. Acest proces este unul foarte rapid, insa poate fi ingreunat de utilizarea unor servere DNS lente sau incomplete care vor interoga mai departe alte servere pentru a afla raspunsul.

Windows-ul creaza o baza de date in care inregistreaza toate website-urile accesate de utilizator si datele primite de la serverul DNS pentru fiecare website in parte. Atunci cand utilizatorul doreste sa acceseze o pagina vizualizata anterior, PC-ul nu va mai interoga serverele DNS, ci va folosi datele memorate de sistemul de operare.

Este o idee preconceputa ca folosirea serverelor DNS ale furnizorilor nostrii de Internet ofera raspuns mai bun si securitate ridicata. Distanta fizica fata de serverul DNS nu afecteaza timpul de raspuns si nici siguranta conectarii la acestea. Punem de asemenea configura un server DNS pe routerele noastre de acasa, insa acestea nu vor avea un istoric asa bogat precum serverele puternice Google si ne vom ingreuna mai mult cautarile pe Internet.

Pentru a verifica baza de date DNS (DNS Cache) salvata pe calculator, intra in CMD si tasteaza ipconfig /displaydns.

display-dns

DNS Jumper este un program care nu cere resurse, dar care te ajuta sa gasesti serverul DNS ce iti ofere cel mai scurt raspuns . Poti descarca gratuit programul pe sordum.org

Dupa ce l-ai copiat, deschide-l si permite aplicatiei sa faca modificari sistemului (atunci cand gasesti un server DNS la care vrei sa te conectezi aplicatia o va face in locul tau).

1. Interfata aplicatiei este una prietenoasa si intuitiva. DNS Jumper ofera meniu si in limba romana.

dns-first-page

server dns 01

2. Alege la Selecteaza placa de retea optiunea coresunzatoare metodei tale de conectare la Internet.

server dns 02

3. DNS Jumper iti va arata adresa IP a serverului DNS la care esti conectat.

deschidere-dnsjumpe-01

4. Alege un server DNS din lista oferita la Alegeti un serever DNS.

server dns 04

5. Alege Aplica DNS pentru a te conecta la server.

server dns 06

6. Sub adresele IP asignate serverului poti vedea timpii de raspuns ai acestuia. Daca nu stii ce server DNS sa alegi din lista afisata, foloseste optiunea Cel mai rapid DNS.

server dns 07

7. In noua fereastra alege toate serverele pe care vrei sa le investighezi pentru a vedea care ofera cel mai rapid raspuns. Foloseste butonul Gaseste cel mai rapid DNS.

server dns 10

8. Google ofera cele mai puternice servere DNS.

server dns 11

9.Foloseste Aplica DNS pentru a accesa serverele google.

server dns 12

server dns 13

Daca din cmd dai ping in google.com poti sa vezi ca exista o mica diferenta intre timpii de raspuns atunci cand esti conectat la un server DNS Google si timpii de raspuns atunci cand esti conectat la un server diferit de serverul Google. Diferenta este una mica, de aproximativ 300ms, insa in lumea Internetului fiecare milisecunda conteaza.

server dns 16

La acest articol nu se (mai) comenteaza.

Tutoriale noi si populare: