Intra in cont      Nou

Conecteaza-te la contul tau:

  Intra rapid cu Facebook   Intra rapid cu Google   Intra rapid cu Hotmail
SAU
Tutoriale IT Utilizare programe Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante
Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante 4.8 out of 5 based on 4 votes.
( 4 Votes )

Adobe Photoshop CS6 este printre cele mai indragite si sofisticate programe de editare, retusare si modificare a pozelor, dar si a fisierelor video si a obiectelor 3D. Adobe Photoshop CS6 vine cu o serie de noutati interesante si eficace pentru utilizatori, menite sa le usureze munca si sa confere stil lucrarilor acestora.

In acest exemplu voi folosi cateva dintre uneltele si filtrele noi propuse de Adobe Photoshop CS6. Printre acestea se numara: Perspective Crop Tool, Adaptative Wide Angle, filtrele Oil Painting, Iris Blur si nu numai.

Atentie: Pentru a putea urma acest exemplu, trebuie sa ai instalat pe calculatorul tau Adobe Photoshop CS6. Daca nu ai instalat acest program, urmeaza mai intai solutia Adobe Photoshop CS6 beta, descarcare si instalare.

Iata cateva exemple de folosire a elementelor noi introduse in versiunea CS a programului Adobe Photoshop:

Pasul 1. Deschide programul Adobe Photoshop CS6 beta instalat pe calculatorul tau si acceseaza meniul File, apoi Open pentru a deschide prima poza pe care vrei sa o modifici experimentand noutatile propuse de aceasta versiune a programului:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 2. Una dintre noutatile propuse de Adobe Photoshop CS6 se refera la unealta Crop si anume optiunea Perspective Crop. Selecteaza aceasta unealta:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 3. Traseaza partea din fotografie pe care vrei sa o modifici cu unealta Perspective Crop. Pentru inceput, vei vedea ca ea te poate ajuta sa modifici efectiv perspectiva fotografiei. Trage spre interior sau exterior, in functie de preferinte, unul din colturile selectiei si apoi elibereaza mouse-ul:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 4. Se poate observa ca spicele din poza si-au modificat orientarea, folosind Perspective Crop Tool:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 5. Daca ai o poza cu un obiect/persoana inclinat/inclinata si vrei sa ii modifici pozitia, poti folosi de asemenea Perspective Crop Tool. Creeaza o selectie a obiectului cu Perspective Crop Tool si apoi inclina selectia in partea opusa sensului in care vrei sa deplasezi obiectul:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 6. Poti vedea ca trandafirul din poza de la pasul 5 nu mai este inclinat spre stanga, ca in imaginea originala. Astfel, poti modifica pozitia obiectelor din poze cu Adobe Photoshop CS6, folosind unealta Perspective Crop:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 7. Adobe Photoshop CS6 vine cu noutati interesante si in ceea priveste filtrul sau efectul Blur. Este vorba despre Iris Blur, un tip de blur (incetosare a imaginii) care te ajuta sa realizezi acest efect numai in anumite parti ale fotografiei. Pentru a vedea cum functioneaza acesta, alege meniul Filter> Blur> Iris Blur:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 8. Vei vedea ca pe fotografia deschisa din calculatorul tau cu Adobe Photoshop CS6 va aparea un cerc pe care il poti deplasa acolo unde vrei sa ramana o potiune fara blur. De asemenea, poti modifica marimea acestuia. Pozitioneaza acest cerc de blur acolo unde vrei si apoi elibereaza-l. In partea drepata a ecranului calculatorului vei vedea ca exista si o serie de optiuni pentru blur, pe care le poti modifica dupa preferinte:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 9. Iata noua poza modificata cu Adobe Photoshop CS6 si noul filtru Iris Blur: (am trasat un cerc rosu pentru a evidentia partea care nu are blur; acesta nu apare in realitate):

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 10. Adobe Photoshop CS6 mai pune la dispozitia utilizatorilor alte cateva noutati interesante. Inainte de a folosi noi filtre, de tipul Adaptative Wide Angle si Oil Painting, insa, este necesar sa faci o modificare in meniul Preferinte. Alege meniul Edit> Preferences> Performance si acolo bifeaza optiunea Use Graphics Processor. In caz contrar, nu vei putea folosi aceste optiuni:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 11. Sa vedem mai intai cum functioneaza asa numitul filtru nou Oil Paint. Cu ajutorul sau poti crea un efect realist de pictura in ulei. Alege meniul Filter> Oil Paint, dupa ce, in prealabil ai ales o poza din calculatorul tau careia vrei sa ii aplici acest filtru:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 12. Se va deschide o noua fereastra cu optiuni pentru filtrul Oil Paint. Vei vedea ca poti modifca atat peria (brush) – grosime, stilizare etc, cat si iluminarea fotografiei. Seteaza nivelul optim pentru poza ta si apoi apasa butonul OK:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 13. Sa vedem acum cum funcitoneaza o alta noutate propusa de Adobe Photoshop CS6 si anume Adaptative Wide Angle. Acesta te poate ajuta in cazul in care ai o poza pe care vrei sa o pastrezi, dar care are o perspectiva nereusita. Acceseaza meniul Filter> Adaptative Wide Angle:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 14. Se va deschide o noua fereastra pe calculatorul tau cu optiuni pentru noul filtru Adaptative Wide Angle. Alege tipul de corectie – aici am ales Auto – si scala. Scala te poate ajuta sa maresti fotografia pana la punctul in care partile care erau spre centrul pozei ajung la limita superioara, respectiv inferioara a acesteia, astfel incat sa nu se piarda nimic din ea. La acest pas am lasat marginile vizibile, insa vei observa la pasul urmator cum se modifica poza odata cu cresterea nivelului scalei:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 15. Apasa butonul OK cand ai setat toate optiunile care se potrivesc fotografiei tale. La pasul acesta scala este mai mare decat la pasul 14 si iata cum va arata noua poza modificata cu Adobe Photoshop CS6 si Adaptative Wide Angle:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 16. Voi exemplifica acum una dintre noutatile deja foarte apreciate ale programului Adobe Photoshop CS6 si anume unealta Content Aware Move. Aceasta are intrebuintari variate. Voi exemplifica aici cateva dintre ele. Mai intai, voi muta un obiect din poza. Selecteaza obiectul cu ajutorul noii unelte Content Aware Move si apoi trage-l spre dreapta:

Adobe Photoshop CS6 - noutati interesante

Pasul 17. Iata ca fata din poza de la pasul 16 este deplasata catre dreapta, asa cum am vrut, cu ajutorul Content Aware Move Tool, disponibila in varianta CS6 a programului Adobe Photoshop:

Adobe-Photoshop-CS6-noutati-interesante-16

Pasul 18. Un alt lucru interesant pe care il poti face cu aceasta unealta este sa stergi pur si simplu obiectul selectat la pasul 16 cu Content Aware Move Tool. Acesta a disparut in totalitate, fara insa a fi sters si continutul din spatele lui:

Adobe-Photoshop-CS6-noutati-interesante-16

Pasul 19. O alta noutate propusa de programul Adobe Photoshop CS6 este posibilitatea de a modifica culorile in care apare interfata programului. Pentru a face acest lucru, trebuie sa selectezi meniul Edit> Preferences> Interface. Acolo vei vedea ca ai la dispozitie posibilitatea de a schimba culorile interfetei, dar si a reveni la tema default (prestabilita). Iata o interfata modificata a programului Adobe Photoshop CS6 (culorile sunt alese la inatmplare, doar pentru exemplificare):

Adobe-Photoshop-CS6-noutati-interesante-16

Felicitari, au reusit sa descoperi si sa folosesti cateva dintre noutatile intersante propuse de Adobe Photoshop CS6. Exploreaza in continuare optiunile noi aduse de aceasta versiune. Nu uita ca Adobe Photoshop CS6 folosit aici este disponibil doar in varianta trial. Daca vrei sa folosesti in continuare programul, va trebui sa cumperi o licenta.

Nota: Acest exemplu a fost realizat folosind sistemul de operare Windows XP. Daca folosesti un alt sistem de operare, anumiti pasi pot sa difere intr-o oarecare masura, dar raman valabili. 

La acest articol nu se (mai) comenteaza.

Tutoriale noi si populare: